Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek to dzień w którym króluje staropolski zwyczaj pieczenia i zjadania pączków i faworków, zwanych też chrustami. Historia tej kulinarnej tradycji sięga jednak starożytności – już Rzymianie obchodzili tzw. tłusty dzień, wtedy jednak zjadano przede wszystkim tłuste potrawy mięsne, w tym również coś w rodzaju pączków nadziewanych słoniną. Jest to święto zwyczajowe, rozpoczynające  ostatni tydzień karnawału. W Polsce w tłusty czwartek prawie wszyscy pochłaniają duże ilości pączków z nadzieniem różanym, śliwkowym, eierkoniakowym lub marmolada wieloowocową. Kiedyś przygotowywano zgodnie z pierwotną tradycją pączki nadziewane słoniną i mięsem, wersja słodka pojawiła się dopiero w XVI wieku. Niemal obowiązkowe dla dorosłych było popicie takiego pączka wódką. Znany jest przesąd mówiący że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w całym roku nie będzie mu się wiodło a wszelkie przyjemności go ominą. 
Tłusty czwartek to święto ruchome wypadające zawsze w ostatni czwartek karnawału i zależy od daty Wielkanocy.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.