Knysz

Ciasto: 1 ¾ szklanki mąki, ok.1/2 szklanki wody, 30 g drożdży świeżych, 50 g oleju, (można też zrobić ciasto pierogowe)

Nadzienie: cebula, oliwa, sól i pieprz (ilość cebuli zależna od planowanej grubości nadzienia)
 
Cebulkę posiekać i skropić oliwą, lekko posolić. Wyrobić ciasto: drożdże zalać ciepłą wodą, dodać trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki , wyrobić ciasto. Dodać olej i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę a następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokątny płat, wyrównać powierzchnię wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć grubą warstwę cebulki, zwinąć, zlepić brzegi ciasta posmarowane wodą. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Upiec na złoty kolor, w średnio nagrzanym piekarniku (160-180°C).

Kutia (Ukraina, Białoruś, Kresy Wschodnie)

1 szklankę maku, 1 szklankę ziaren pszenicy, 1 szklankę mleka (wody), 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki miodu, 20 dekagramów posiekanych orzechów laskowych, 10 dekagramów siekanych migdałów, 3 łyżki rodzynek sułtańskich, 3 łyżki wiśni z konfitur, po 5 fig i daktyli

 Pszenicę namoczyć na noc, a następnie gotować trzykrotnie zmieniając wodę, gdy pszenica będzie miękka, odsączyć ją na sitku. Mak przemyć pod bieżącą wodą, zalać wrzącym mlekiem, zagotować na małym ogniu, następnie trzy razy zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z ugotowaną pszenicą, dodać resztę składników, wymieszać, ochłodzić.
Podobnie przygotowany mak podawany jest też  jako danie wigilijne z łamańcami lub śliżykami