Zalewajka

3 litry wody
25 dkg wędzonego boczku
1 marchewka
1 pietruszka
kilka liści laurowych
kilka ziaren pieprzu kolorowego
kilka ziaren ziela angielskiego
4 duże ziemniaki
1 cebula
1 laska ulubionej kiełbasy
0,5 litra zakwasu na barszcz biały (może być z butelki)
sól, pieprz, majeranek, przyprawa typu vegetta
4 łyżki śmietany 18%
odrobina oleju

Do garnka z wodą wrzucić boczek. Po 5 minutach dodać marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz 2 łyżki przyprawy typu "vegetta". Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć poczekać jeszcze 5 minut i dodać ziemniaki. Cebulę obierać pokroić w kostkę. Podsmażyć ją na odrobinie oleju, kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Zawartość patelni wrzucić do garnka z zupą. Po 5 minutach wlać zakwas na barszcz biały i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Do miseczki wlewać jedną chochelkę zupy i rozrobić z 4 łyżkami śmietany. Zawartość miseczki wlać do garnka i dokładnie wymieszać.