„Marcińska gęś”

1 średniej wielkości gęś, ok. 3kg., 250 suszonych śliwek bez pestek, 400 g jabłek, 2 łyżki cukru, 5 łyżek wysuszonego, rozdrobnionego chleba razowego, 200 ml śmietany, nieco mączki ziemniaczanej, sól, pieprz, ziele (suszone) tymianku i szałwii w pęczkach.

Rozgrzać piekarnik do ok. 200 0 C (wersja współczesna). Namoczyć śliwki. Starannie oczyszczoną, umytą i osuszoną gęś natrzeć solą i pieprzem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno. Śliwki odsączyć, dodać jabłka, chleb, wymieszać, napełnić tym gęś. Zaszyć gęś, aby farsz się nie wydostał. Gęś wstawić w rynience do piekarnika. Piec 2 godziny, w czasie pieczenia dołożyć pęczki ziół. Dość często polewać – najpierw niewielką ilości wody, później powstałym sosem pieczeniowym. Na koniec spryskać odrobiną zimnej, solonej wody, aby powstała chrupiąca skórka.   Wyjąć z gęsi nici, którymi była zszyta, wyjąć z sosu pęczki ziół, sos zagęścić mączką ziemniaczaną i dołożyć śmietanę. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi kartoflami i czerwoną kapustą.

Słodko- kwaśna zupa kartoflana

Składniki: 1 kg obranych kartofli, 1 duża cebula, 4 łyżeczki cukru, 40 g mąki, 40 g tłuszczu, 125 g słoninki, nać selera, pomidor bądź przecier pomidorowy, ocet

Kartofle pokrojone w kostkę poddusić z łyżeczką soli i filiżanką wody.

W międzyczasie przygotować zasmażkę z tłuszczu, mąki i kosteczek słoniny. Dołożyć do jeszcze nie całkiem miękkich ziemniaków i uzupełnić wodą, przyprawy i posiekaną nać selera i pietruszki dołożyć. Przyprawić octem i cukrem do smaku.

Zupa wiosenna

1 kg kości od szynki gotować 1-2 godziny, wyjąć z bulionu, obrać z mięsa, mięso pokroić w kostkę. Dołożyć warzywa pokrojone w kostkę (marchew, seler, pietruszkę) i gotować 20 minut. Przygotować kluseczki i makaron i razem z mięsem w zupie gotować na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem

Makaron grysikowy: filiżanka grysiku, filiżanka wody, 2 łyżeczki mąki, szczypta soli,, szczypta cukru. Zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić  w drobne paseczki, od razu wrzucać z deski do gotującej sie zupy.

Grysikowe kluseczki: 1 filiżanka grysiku, 1 filiżanka mąki, 1 filiżanka mąki 2 filiżankami śmietany kwaśnej i 2 jajkami wymieszane, doprawione solą i gałką muszkatołową, przekładać łyżką do gotującej się zupy.

Zupa grochowa

350 g grochu, 1 pęczek włoszczyzny, 200 g przerośniętej słoniny, 3 kawałki skóry z boczku, 2 świńskie ucha, sól, pieprz, majeranek, tymianek

Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie, rano z uszami i skórami gotować na średnim ogniu. Po ok. godzinie dodać włoszczyznę i gotowa kolejną godzinę. Słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i przed podaniem do zupy wlać, doprawić majerankiem i tymiankiem.

Maślankowe kartofle

Ugotować dobrze kartofle w osolonej wodzie, odcedzić. Maślankę podgrzać, wmieszać jajka i mąkę – zgodnie z upodobaniami, zagotować i polać tym sosem utłuczone kartofle. Można dodać nieco pełnego mleka lub posypać pokrojoną w kostkę słoninką i cebulką.

Klopsy śledziowe

500 g mieszanego mięsa z dwoma namoczonymi i odciśniętymi bułkami2 małe wymoczone solone śledzie posiekane, cebula pokrojona w drobną kosteczkę, białko z 1 jaka, pieprz, sól do smaku.

Wszystko wymieszać w jednolite ciasto, formować klopsy, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Podawać z sosem przygotowanym z wody po gotowaniu klopsów, zasmażki, posiekanego śledzia odrobiny soku z cytryny i białka