Hałuszki

1 kg ziemniaków, 10-12 dag mąki ziemniaczanej, sól i pieprz.

 

Ziemniaki zetrzeć na tarce i przez ścierkę odsączyć całą wodę. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i ręcznie formować podłużne kluseczki. Gotować we wrzątku przez około 15-20 min. Po wystudzeniu opłukać zimną wodą. Podawać z zeszklonym masłem lub skwarkami.

KAŁUGA

2 szklanki maki gryczanej, 1 szklanka borówek brusznic lub pół szklanki suszonych jabłek, 4 szklanki wody.

Mąkę rozprowadzić ciepłą wodą (do uzyskania konsystencji gęstej śmietany) i zaparzyć wrzątkiem. Rozmieszać, dodać kawałki przetartych, suszonych jabłek lub borówki z zalewy. Uzyskaną masę odstawić w ciepłe miejsce, aby się zakisiła. Sfermentowane ciasto przelać do rondla i gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Podawać na zimno z mlekiem.

MACZANKA - dodatek do chleba

1 kg cebuli, kostka masła (200 gram)

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości a następnie odcedzić. Dodać całe roztopione masło, wymieszać a następnie doprawić do smaku.

KESEŁYCIA

paczka płatków owsianych (górskie), łyżka mąki żytniej, zimna woda (tyle by płatki były przykryte), cebula, czosnek(według uznania), liść bobkowy i ziele angielskie, sól i pieprz. 

Najpierw należy przygotować zakwas. 
Do naczynia kamionkowego lub glinianego wsypujemy płatki owsiane dodając mąkę żytnią. Wszystko zalewamy zimną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni(3-4), mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu, zakwas przetrzeć dokładnie przez sito. Przetartą gęstą substancję przelać do dużego słoja i w nim przechowywać w chłodnym miejscu. 
Na wrzącą osoloną wodę, z listkiem bobkowym i zielem angielskim delikatnie lejemy kisiel owsiany, w takiej ilości by polewka zgęstniała. W trakcie można podsmażyć ząbek czosnku i cebulkę i także dodać do polewki. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie jałowcem. Kiesełycia smakuje z gotowanymi ziemniakami. 

HOMIŁKI

1 KG TŁUSTEGO BIAŁEGO SERA, 1 ŁYŻKA MASŁA, 2-3 ŁYŻECZKI SUSZONEJ MIĘTY, 1 L OLIWY

Ser wyrobić na gładką masę z dodatkiem masła i mięty. Formować zgrabne małe kulki, rozkładać na blasze. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 75°i zostawić lekko uchylone drzwiczki. Po 45 min suszenia kulek w piekarniku wyjąć je i odstawić na pół dnia w ciepłe i suche miejsce. Następnie ostrożnie przełożyć kuleczki do dużego słoja i zalać oliwą. Tak zakonserwowane homiłki można przechowywać przez miesiąc.