Kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
70 g masła

farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
50 g suszonych grzybów
2 łyżki smalcu
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
jajko do posmarowania ciasta


Farsz: kapustę poszatkować, ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Grzyby ugotować w małej ilości wody, odcedzić i drobno pokroić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu, dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawć solą i pieprzem.

Ciasto: drożdże rozetrzeć razem z cukrem, mlekiem i 1/4 mąki na jednolitą masę. Masę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Gdy zaczyn wyrośnie, wlać go do pozostałej mąki, a następnie dodać jajko, rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania będzie już odstawać od ręki, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Trwa to około godziny - półtorej.
Gdy ciasto będzie gotowe, wyrobić je ponownie, a następnie rozwałkować na placek grubości około 0,5 centymetra i wykroić z niego trójkąt. Na ciasto wzdłuż jednego z boków ułożyć farsz z kapusty i zawijać jak rogale. Kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor.
Kulebiak podawać pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym.

Pierogi ziemniaczane z kaszą gryczaną

1 kg mąki pszennej, ciepła woda, 0,5 szklanki gorącego mleka, 0,5 kg ziemniaków, 10 dag kaszy gryczanej, 1 cebula, olej, sól i pieprz.

Z mąki, ciepłej wody, gorącego mleka i soli wyrobić ciasto na pierogi. Ugotować ziemniaki, utłuc, dodać ugotowanej kaszy gryczanej, usmażoną cebulę, sol i pieprz, wymieszać. Wyciąć kołeczka z rozwałkowanego ciasta, nakładać nadzienie, zalepić i ugotować. Podawać z czerwonym barszczem lub skwareczkami z cebulką i kiszonymi ogórkami.

Kartofle zapiekane

12 dużych ziemniaków, 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki krupczatki, 2 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz. Jeśli będą podawane ze skwarkami – dodatkowo nieco majeranku.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce i odsączyć do suchości. Do ziemniaków dodać żółtka, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, sol, pieprz i mąkę krupczatkę. Białka ubić i lekko wmieszać do masy ziemniaczanej. Całość przełożyć do formy, polać po wierzchu roztopionym masłem i piec w temperaturze 220°C przez około godzinę. Podawać na gorąco pokrojone w kwadraty, polane sosem grzybowym lub skwarkami.

Litewskie śledziki

150 g suszonych grzybów
1 kg filetów śledziowych
2 szklanki tłustego mleka
5 cebul
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 proc.
1/2 pęczka natki pietruszki
80 g kiszonych ogórków
świeżo zmielony czarny pieprz

Grzyby ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Wywar odstawić do przestygnięcia.
Jeżeli śledzie są zbyt słone, namoczyć je w mleku przez minimum 1 godzinę (jeśli bardzo słone - dłużej). 1/4 śledzi (250 g) pokroić w bardzo drobną kostkę, a pozostałe podzielić na porcje.
Obrane cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać drobno pokrojone śledzie, koncentrat pomidorowy, grzyby i wywar z grzybów. Całość wymieszać i dusić przez około 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Do sosu dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i dopraw pieprzem.
Na talerzu ułożyć porcje śledzia, polać przestudzonym sosem i posypać pokrojonymi w kostkę ogórkami kiszonymi.